Jeu de boules is een verzamelnaam voor diverse spellen met houten of metalen ballen, waarvan Petanque de meest bekende is. Petanque is een verbastering van “pieds tanque” hetgeen zoveel betekend als “voeten bij elkaar”. Het spel werd in het begin van de vorige eeuw hoofdzakelijk in Zuid-Frankrijk gespeeld en verspreidde zich in de tweede wereldoorlog over geheel Frankrijk.

Veel mensen kennen Jeu de boules als recreatieve vorm van de camping of van het pleintje in het buitenland. Tegenwoordig is het echter een heuse internationale sport, waarbinnen men zich middels toernooien en competities met elkaar kan meten. Alleen al in Nederland telt men ca. 240 officiële verenigingen, ingeschreven bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJJB) met in totaal meer dan 17.000 geregistreerde leden.

Voor wie?

In principe is Petanque een eenvoudig spel en door bijna iedereen (zowel mannen als vrouwen) te beoefenen.

Ook kinderen, ouderen en mindervaliden kunnen van deze sport genieten. Petanque wordt zonder leeftijdsbeperkingen of verschil in rang en stand met en tegen elkaar gespeeld, waarbij plezier en gezelligheid voorop staan.

Wat vindt u bij C’est Dubo?

Bij onze vereniging vindt u enthousiaste en gemotiveerde leden die u graag willen helpen Petanque te leren kennen. Omdat wij tijdens onze speelavond of middag altijd twee voorgelote partijen spelen, krijgt u de kans om met en tegen elk willekeurig ander lid te spelen; dus ook met en tegen meer ervaren spelers. C’est Dubo onderhoud goede contacten met verenigingen in de regio. Dit leidt weer tot uitnodigingen voor toernooien, waar hun en onze leden aan mee kunnen doen. Genoeg mogelijkheden dus om spelervaring op te doen.

Wat zijn de kosten?

Jeu de boules is een relatief goedkope sport, zodat ook minder draagkrachtigen kunnen meedoen. Bent u van plan enkel recreatief te spelen, dan kunt u voor ca. € 40  amateurboules aanschaffen. Wilt u echter ook aan officiële toernooien en de nationale competitie mee gaan doen, dan bent u verplicht om met wedstrijdboules te spelen, die vanaf ca. € 60  te verkrijgen zijn. Daarnaast is enkel een bijdrage aan een jaarlijkse contributie verschuldigd. Ook de inschrijfgelden voor deelname aan toernooien zijn over het algemeen schappelijk te noemen.

Het bestuur

Bert van Vemde
Bert van Vemde
Voorzitter
info@cestdubo.nl
Ronald Langerhorst
Ronald Langerhorst
Penningmeester
info@cestdubo.nl
Sylvia Huizing
Secretariaat
info@cestdubo.nl